Fallout: Nuka Break

Pip Boy

Nekada davno, računalne role-playing igre doista bjehu igranje uloga. Danas su uglavnom neusklađeno, munchkinovsko lamatanje sjekirama, vatrenim kuglama i jeftinim vidarskim čarolijama u svrhu rješavanja bedastih “questova” i provođenja tupastih “raidova” koji se svode na:

  1. odi negdje i zatuci nekoga ili
  2. odi negdje i nabavi nešto, a da bi to nabavio moraš zatući onoga tko to ima.

MMORPG-ovci i igrači action role-playing igara, jeste li se ražestili? :-) Skrenuo bih vam pažnju na jednu drugačiju igru i jedan fan-film koji je nadahnula. Naime, postojali su RPG-ovi u kojima su se rješavale zagonetke, gdje su se XP-ovi skupljali, osim mlaćenjem čudovišta, i uvjeravanjima, blefom, dosjetkama i lopovlukom. RPG-ovi gdje je pojam dump stat nepoznat, gdje ste, pomoću prezrenih svojstava poput karizme ili sreće, mogli završiti igru na šerlokholmovski ili šeherzadin način, a ne nužno na konanovski ili, nedajbože, metodom beskonačnih reloadanja. Serijal Fallout je takav RPG.

Fallout serijal

Priča cijelog serijala događa se u postapokaliptičnom 22. stoljeću, ali obuhvaća i alternativnopovijesnu, što bi bilo da je bilo, pozadinu. Naime, u univerzumu Fallouta, tranzistor nije izumljen 50-ih godina, nego znatno kasnije, uoči Trećeg svjetskog rata. Posljedično, elektronička, računalna, informacijska i telekomunikacijska revolucija našeg doba nikada se nije imala vremena dogoditi, nego je svijet u mnogome ostao na civilizacijskoj razini američkih “zlatnih” 50-ih godina, dok je tehnologija 21. stoljeća bila vrlo neobičan gemišt sveprisutnih nuklearnih pogona, lasera, pisaćih strojeva i televizora bez daljinskog upravljača, ponešto začinjena počecima elektroničke robotike.

retro TV
Retrotelevizor

Ukratko, serijal Fallout posve spada u podžanr atompunka, srodan steampunku i cyberpunku (detaljnija klasifikacija je ovdje). Za ovu priču nama je najbitnije uočiti da je svijet Fallouta, zbog izostanka kamena-temeljca suvremene elektornike, kulturno, estetski, mentalno i vizualno nalik Americi iz 50-ih godina 20. stoljeća.

vault
Retrobuduće sklonište

Budući da hladnoratovska paranoja nikad nije zgasla, američka vlada i s njome povezane tvrtke eksperimentirale su s atomskim skloništima: vaults. Vaultova, označenih jednostavno brojevima umjesto imena, je bilo nekoliko redova veličine premalo za spašavanje cjelokupnog američkog pučanstva od nuklearnog udara, ali ih je bilo sasvim dosta da njihovim tvrtkama-sponzorima posluže za bizarne socijalne eksperimente. No, kada je 2077. godine izbio Veliki rat između Sjedinjenih Država i Kine, ubrzo se pretvorivši u uzajamno nuklearno uništenje, vaultovi su ipak poslužili formalnoj svrsi: zaštiti pokusnih kunića ljudi sklonjenih u njima.

Nekoliko desetljeća nakon američko-kineskog MAD-a, neki stanovnici vaultova počeli su izlaziti van zbog raznih razloga, suočivši se s Pustoši, The Wasteland, u koju su pretvorene Sjedinjene Države. Mad Max je sreo Džeremaju te su objavili Rat Miru. – tako bi se mogao opisati Fallout.

U ostacima civilizacije i ruševinama nekad slavnih gradova, među čudnim, ponegdje i mutiranim stvorenjima, počinje igračeva, tj. vaša, priča u Falloutu – i radnja prvog Fallout fan-filma Nuka Break, kojeg u cjelosti prenosim s YouTubea. Stavite se u ulogu čovjeka iz Vaulta 1, gdje je tvrtka-sponzor također provodila svojevrsni socijalni eksperiment (pogodite kakav), koji sa zanimljivim društvom traži osvježenje u Nuka-Coli. Serijal Fallout nikada nije službeno prebačen na filmsko platno niti za sada postoje takvi planovi. Ovaj fan-film je prva i jedina filmska adaptacija inspirirana Falloutom. Autori su vjerno slijedili falloutovski vizualni štih na čemu im svaka čast!

Što se tiče prve video-igre iz Fallout serijala, povremeno ju je moguće ili kupiti za vrlo malo novaca, ili preuzeti besplatno negdje na gog.com. Fallout 1 uredno radi na današnjim Windozama te na Linuxu pod Wineom.

Ovaj članak izvorno je objavljen na ugaslom NOSF portalu 20. srpnja 2011.

Natrag