Pavane

plesačica

Strip 1602, o kojem sam pisao ovdje, podsjetio me na roman Pavane. Poveznica između ta dva djela jest tema alternativne povijesti te vrlo slično mjesto i vrijeme događanja. Iako su Pavane napisane gotovo dva desetljeća prije etabliranja steampunk žanra, sadrže dosta njegovih elemenata.

Ukratko i bez spojlera o Pavanama: španjolska Velika armada pobjeđuje 1588. godine Englesku. To je točka razlaska, point of divergence, sa stvarnom poviješću. Španjolski kralj Filip II zasjeda potom na englesko prijestolje. Dalje iz Kentaurovog prijevoda na srpskom:

Pavane

Sve snage britanskog naroda, koji se postepeno uzdizao ka svetskoj moći, upotrebljene su sada, pod čvrstom vlašću katoličke crkve, za napad na preostale protestante u Evropi. Britanci su smrvili protestante u Holandiji, a zatim, u drugim Luteranskim ratovima, slomili i nemačke gradove-države. Kolonisti u Novom svetu, Americi, ostadaše pod vlašću Španije i katolicizma. U XVIII veku, moreplovac-istraživač, kapetan Džejms Kuk, zabode u tle Australije kobaltnoplavu zastavu rimskoga pape i trona Svetog Petra.

Engleska ostade pola starinska a pola moderna, izdeljena, kao u primitivnim vremenima, raznovrsnim barijerama: jezičkim, klasnim i rasnim. Srednjevekovni zamkovi još su bili uporišta moći. Guste šume protezale su se miljama i miljama, krijući u sebi stvorenja iz drugih vremena. Po mišljenju nekih ljudi, vekovi koji su ovako proticali bili su vekovi zadovoljstva, zato što se Božji plan kanačno ostvario. Po mišljenju drugih, bila su to nova Mračna vremena, obeležena avetinjskim prisustvom nečega mrtvog i nečega što je davno trebalo da bude zaboravljeno. Po šumama, tvrdili su neki, lutaju ne samo medvedi i risovi, nego i vukodlaci i vile.

Preko zemaljskog šara pružale su se duge ruke papa, da kažnjavaju i nagrađuju. Militantna Crkva suvereno je držala sve uzde vlasti. Ali, sredinom dvadesetog veka opet su se na mnogim stranama začula gunđanja. Još jednom se u vazduhu osećao nagoveštaj bune.

Sredinom 20. stoljeća, Zemlja je na tehničkoj razini sredine našeg 19. stoljeća. Spomenuto je da su poznati elektricitet, telefonija i motori s unutarnjim sagorijevanjem, no ti izumi vrlo polako ulaze u širu uporabu zbog papinskog konzervatizma. Zadnja riječ široko korištene, potrošačke tehnike je neka vrsta parnih kamiona tegljača, poput ovih na slici:

parni tegljač
Parni tegljači iz Pavana

Ovakva se vozila mogu vidjeti i u stvarnom životu, i to u voznom stanju! Dobre prigode za to su parni sajmovi, steam fair, poput onoga u engleskoj pokrajini Dorset, ponekad zvanog Durnovaria Steam Fair upravo po latinskom nazivu za dorsetski grad Dorchester, nazivu koji se koristi i u alternativnoj povijesti Pavana.

Bio netko pa da izvijesti zaljubljenike u SF?

Natrag