Terminal World

cepelin

U nekom neznanom vremenu, za koje isprva nije jasno spada li u prošlost ili budućnost, čovječanstvo nastanjuje slabo naseljena Zemljina prostranstva i Spearpoint, posljednji grad na Zemlji. Spearpoint je dom za tridesetak milijuna ljudi, gigantski toranj visok desetke kilometara, misteriozno zdanje čije se porijeklo gubi u maglama prošlosti.

Spearpoint
Spearpoint: posljednji grad na...?

Ljudska civilizacija se polagano gasi. Zemlja se hladi, šume nestaju, oceani se povlače pod polarne kape. Tehnološka stagnacija je potpuna i traje milenijima. Jedan od važnih uzroka te stagnacije su Zone, područja s ishodištem u Spearpointu koja određuju najvišu moguću tehnološku razinu kako u pojedinim dijelovima grada, tako i na cijelom planetu. U samome Spearpointu, Zone su:

  • Horsetown (Konjščina) na dnu, clockpunk mjesto, gdje ne funkcioniraju mehanizmi složeniji od bioloških organizama i predindustrijskih zupčanika.
  • Iznad Konjščine je Steamwille (Parograd), steampunk mjesto, gdje su parni strojevi vrhunac napretka.
  • Nad Parogradom se protežu Neon Heights (Neonske visine) u kojima su ljudima dostupne dieselpunk tehnologije.
  • Poviše Neonskih visina je Circuit City (Čipograd) gdje funkcionira cyberpunk digitalnog doba.
  • Na vrhu Spearpointa, na rubu svemira su Celestial Levels (Nebeske razine), područje transhumanističkih stremljenja.

Da li je cijeli postav Terminal Worlda nekakav nesvakidašnji fantasy poput Mievilleove Stanice Perdido? Da li su Zone magija? - jamačno se pitate. Nećemo previše spojlati ako kažemo da magije ipak nema, ni u kojem obliku. Što su Zone i kako su nastale, važna su pitanja za jednog od glavnih likova romana.

Daleko od Sperapointa, u nepravilnoj mreži izohipsi, cijela Zemlja je također prekrivena Zonama, uglavnom steampunk i dieselpunk vrste. Postoje Propasti, Bane, pustopoljine u kojima niti ništa biološkoga ne može funkcionirati. Povremene zonske oluje premještaju zonske granice, ostavljajući staro željezo za sobom - ili nove prostore za višu tehnologiju. Prijelaz među zonama je opasan po život za biološke organizme te je proizvodnja antizonalnih lijekova koji olakšavaju prijelaz i brzu prilagodbu iz jedne Zone u drugu važna privredna grana u Spearpointu i na Zemlji općenito.

U takvom svijetu, naš glavni junak Quillon, liječnik-patolog u Neonskim visinama, prisiljen je otići u egzil van Spearpointa nakon saznanja da je, iz zagonetnih razloga, postao vrlo tražena roba među nekim pojedincima u Nebeskim razinama. Put će ga odvesti, preko postapokaliptičnih prostranstava, bliskih susreta s kibernetičkim predatorima i njihovim madmaxovskim ljudskim saveznicima, u Roj, Swarm. Roj je zračna zajednica desetaka tisuća ljudi u stotinama i stotinama cepelina, društvo gdje se poneki pojedinci ne mire sa zonskom promjenjivošću svoga svijeta i tisućljetnom tehnološkom stagnacijom. To je i društvo koje ima stare vendete protiv Spearpointa. Kako će prihvatiti Spearpointera Quillona, pogotovo kada ustanove da među suputnicima koje je u međuvremenu skupio oko sebe ima nekih doista nesvakidašnjih?

Cepelin nad pustinjom
Scena iz romana...? Preuzeto odavde.

No, silina novih događanja u samome Spearpointu takve brige bacit će u sasvim drugi plan. Kroz epska putovanja s ciljem spasa civilizacije, naši će junaci polagano početi shvaćati da Spearpoint nije samo grad te da čak niti planet Zemlja nije onakav kakvim se čini. Općenito, mnogo toga nije kakvim se čini, i puno čitateljskog zadovoljstva donosi opažanje sitnica kojima se upotpunjuje velika slagalica o tome što je zapravo Umirući svijet, Terminal World.

Ovim romanom Reynolds se malo odmakao od svemirske opere i primjesa koje je stavljao u njih: horrora, krimića i psihološkog trilera. Terminal World se na mahove doimlje kao omladinski roman kakvog bi danas napisao Jules Verne da je živ. No, i dalje se osjeća tipičan Reynoldsovski hard SF pristup kao i naznaka Velikih tema. Možda ne tako velikih kao što je Fermijev paradox (u čitavom Revelation Space univerzumu), funkcioniranje anarhističkog društva (u The Prefect) ili Čovjekova borba s Vremenom (u Pushing Ice), ali ipak dovoljno velikih da budu značajne barem jednom svijetu, ako već ne i cijelom Poznatom Svemiru.

Terminal World se može sažeti ovako: Steampunk i ostali punkovi otkrili su Grad i zvijezde na koje ih je uputio Pobješnjeli Max nakon što su jedno vrijeme lutali po Zonama misli.

S nestrpljenjem očekujem nastavak, iako ne raspolažem saznanjem da li je uopće u ikakvom planu.

Natrag