Brumec

dopisnik iz Transcenda

Razvoj interoperabilnih aplikacija temeljenih na javnoj informacijskoj infrastrukturi

Servisna sabirnicaOpisali smo projektiranje i izvedbu informacijskih sustava temeljenih na javnoj informacijskoj infrastrukturi. Javnu informacijsku infrastrukturu čine baze podataka javnih ustanova te programska sučelja za pristup tim podacima.

Projektiranje i izvedba takvih informacijskih sustava pokazani su na primjeru izgradnje SEOP-a, sustava evidencije otočkih prava na povlašteni prijevoz te praćenje izdavanja i utroška povlaštenih putnih karata u obalnom linijskom pomorskom prometu. SEOP je heterogeni informacijski sustav koji se u radu oslanja na javnu informacijsku infrastrukturu (J2I) te omogućuje potpunu interoperabilnost svih svojih sudionika iz javnog i privatnog sektora.

Glavno svojstvo SEOP-a jest rad u realnom vremenu. Zbog takvog rada i korištenja javne informacijske infrastrukture hrvatski otočani ne moraju čekati u redu za ostvarenje svojih prava niti obilaziti druge javne ustanove, a brodarske tvrtke uvijek mogu pouzdano znati kada i kome mogu prodati povlaštenu kartu te tražiti odgovarajuću nadoknadu za neostvareni prihod od nadležnih državnih tijela. Cijeli sustav je transparentan s gledišta poreznih obveznika te proširiv drugim funkcionalnostima. Pri projektiranju je korišten BPMN 2.0, a u izvedbi web-servisi i softverska arhitektura servisne sabirnice.

Članak je objavljen u International Journal of Digital Technology & Economy (IJDTE). Prezentacija rješenja je objavljena na konferenciji CASE 29 u organizaciji tvrtke CASE i može se pogledati kao Google prezentacija:

Natrag